Nybro Stora Hotellet
Stora Hotellet i småländska Nybro
Den 18 mars 2019 förvärvade vi, familjerna Thuvesson och Gunnarsson, fastigheten Parken på Mellangatan 11 i Nybro, dvs Stora Hotellet. Fastigheten uppfördes 1935 och inhyste vid tidpunkten ett hotell, ett stadshus och även en bank och har från start haft en central roll i Nybrobornas liv.
Efter en totalrenovering av fastigheten är vi oerhört stolta över att vi åter kan slå upp dörrarna till ett hotell med restaurang i småländska Nybro. Hotellet rymmer 31 rum, 4 konferenslokaler, 2 restauranger och den fantastiska Stadshussalen även kallad Theandersalen.
År 1935 var formgivningsstilen Art Déco vida känd i världen. Vi har dels försökt lyfta fram och bevara byggnadens originaldetaljer men även tagit oss friheten att förstärka med dåtidens inredningsstil. Hoppas ni gillar det ni ser!
Stora Hotellet är det lilla hotellet med ett stort hjärta. Vi har med stor respekt tagit oss an uppgiften med att bevara mycket av fastighetens själ, använt oss av vår handlingskraft (inget dras i långbänk) och med mycket omtanke skapat ett hotell och besöksmål för den gemensamma framtiden.
Varmt välkomna!
Familjerna Thuvesson & Gunnarsson
Hotellets historia
Hotellets historia:
Nybro blev köping år 1865. Precis som stora delar av världen drabbades orten av 30-talets depressioner, främst med bostad och arbetsmarknadsproblem. Sedan 1915 hade den olösta hotellfrågan och återkommande spritfrågan behandlats på de löpande kommunfullmäktige mötena.
Året 1932 blev Nybro en stad men en stad utan ett stadshus gick ju inte an. I juli 1933 tillsattes åter en kommitté och denna visade fram ett förslag och ritningar av arkitekt Kjell Westin från Stockholm. Där man ansåg att denne genom kombination av stadshus och hotell lyckligt löst byggnadsfrågan. Det var inte alla som var nöjda med kommitténs förslag bla direktör Sture Ljungdahl. Som motsade sig kostnader som staden skulle dra på sig i samband med en byggnation. Men förslaget vann kraft och slutligen blev det bestämt att staden skulle uppföra ett stadshus och hotell enligt arkitekt Westins förslag till en beräknad kostnad av 462 000 kr.
Hotellet, som vid invigningen 1935, hyste två stora takterrasser. Från fastighetens tak skedde således invigningen den 20 juli under stort pompa och ståt. Det var en strålande sommardag och flaggorna vajade i sommarvinden. Invigningen förrättades av chefen för justitiedepartementet statsråd Schlyter. Det var ca 200 inbjudna gäster som kl 15,30 samlades på takterrassen och fick höra när Pukebergs musikkår klämde i med Kungliga flottans paradmarsch och Peterson-Bergers ”Sommarsång”. Byggnadskommitténs ordförande fabrikör Gustaf Kähr tog till orda och redogjorde för byggnadens tillkomst. Vidare sjöng Nybro manskör ”Vårt land” av Josephsson. Middag serverades till gästerna i Rådssalen i stadshuset.
I Rådssalen, sedermera känd och nämnd som stadshussalen, ägde den första balen rum i augusti samma år. Dessa baler och dansaftnar blev oerhört populära och det kunde ex till Valborgsmässoafton och Nyårsafton vara svårt att få ett bord. Genom att duka upp Stadshussalen kunde Stora Hotellet servera 500 gäster på en gång, om alla matsalarna utnyttjades. En lördag tex kunde hotellet servera 100 beställda ”bräckt skinka med ägg” i 2:a klass matsalen eller ”gräddstuvad pytt i panna” i 3:e klass matsalen. En hästmarknadsdag kunde det serveras 2800 st pilsner.
Den öppna platsen framför stadshuset vad skulle den döpas till? Förslagen var många bl.a. Sture-, Svea-, Rådhus-, Central- & Dunderplats föreslogs. Till sist enades man om namnet Stadshusplanen.
Taket fick läggas om sommaren 1939, till det nu befintliga skiffertaket, då det uppdagades problem med fukt och skador på underliggande lokaler som följd.
1824 Nybro är ett samhälle
1865 Nybro blir köping
1932 Nybro blir stad
1935 Nybro får hotell, stadshus och bank
2020 Nybro får ett hotell igen
En hästmarknadsdag kunde det serveras 2800 st pilsner